/ / Cestovatelův blog / Česko / Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově
Napsal: Pavel Řehůřek
Zveřejněno: 20.10.2014, 19:25
Aktualizace: 14.11.2017, 20:10
K rybníkářským oblastem neodmyslitelně patří podzimní výlovy rybníků. Rybáři plní své sítě kapry a dalšími druhy ryb. Ty postupně třídí a dávají do kádí, které pak na nákladních automobilech směřují do sádek. Odtud před vánocemi putují k prodeji. Už tradičně probíhá v druhé polovině října výlov Hradeckého rybníka u Tovačova. Je to vyhlášená údálost v celém Olomouckém kraji. Kromě neopakovatelného zážitku ze sledování výlovu si vždy přijdou na své i chuťové buňky každého návštěvníka. Ve stáncích se připravují různé rybí speciality z právě vylovených ryb. Nejžádanější jsou kapří hranolky, uzení tolstolobici, pečení pstruzi a rybí polévka. Každý si může samozřejmě i rybu zakoupit. Kromě kaprů se prodává tolstolobik, armur, štika, candát, lín, sumec a pstruh. Zdejší rybáři vysadili i veslonosa amerického, dva jesetery a bílého sumce. Jsou to však ryby jen na podívanou, rybáři je následně po výlovu pustí zpět do rybníka. [rybí recepty]
Hradecký rybník leží severně od Tovačova. Napájen je Mlýnským náhonem z řeky Moravy. Tovačovské rybníky sloužily jako součást opevnění zdejšího hradu, nyní zámku. Za zakladatele je považován držitel panství a zámku Jan Tovačovský z Cimburka. Povolení získal v roce 1464. Třicetiletá válka napáchala na zdejších rybnících velké škody. V okolí Tovačova bylo v roce 1654 celkem 24 rybníků, ale jen dva byly osazeny. Rybníky obnovili rybáři až po druhé světové válce, konkrétně Hradecký v roce 1953. Měl rozlohu 154 ha, v roce 1977 ho však rozdělili hrázemi na čtyři samostatné rybníky - pravý, levý, dolní pravý a dolní levý.
Před vlastním výlovem rybníka dochází ke strojení rybníka. Jedná se o přípravné práce. Především se vypouští pozvolna voda. Ryby se tak soustředí v lovišti. Den před výlovem se pokládají na dno loviště podložní sítě. Před vlastním výlovem se provádí sháňka, kdy se ryby zahánějí úderem tyčky o hladinu do loviště. Tam se následně zaplotí pomocí plotů. Rybáři provedou zvednutí podložní sítě a následně zjádření sítě. Jedná se o soustředění ryb do menšího prostoru. Současně propláchnou sítě i ryby od bahna. Následuje vlastní výlov ryb. Nejdříve se dlouhými saky, tj. pytlovitými sítěmi na trojúhelníkovém rámu, sbírají choulostivé ryby, např. štiky a candáti, a dávají se do kádí. Až pak následuje výlov kaprů. Vlastní vylovení se provádí mechanickým keserem - síť pytlovitého tvaru sloužící k přenášení a nakládání ryb. Kaserem se dopraví do koryta, kde jsou ryby tříděné podle velikostí. Ryby standardní velikosti putují přes výtah a skluz do kádí na nákladním automobilu, který je převeze na sádky.
V samotném Tovačově je toho také hodně k vidění. Město je obklopeno ze tří částí vodou a lužními lesy. Největším lákadlem je zámek s 96 m vysokou Spanilou věží, který byl založen koncem 11. století jako útočiště lovců a později sloužil jako vodní tvrz. Rod Cimburků ho nechal přestavět na renesanční zámek. Východně od Tovačova je po červené turistické značce dostupný soutok řek Bečvy a Moravy. Severozápadně vede z města naučná stezka Bitvy u Tovačova. [mapa]