/ / Recepty / Bramborové pokrmy / Báč
Na báč potřebujete: 500 ml mléka, kostka droždí, 1 lžička cukru, 500g hladké mouky, 5 brambor, 1 vejce, sůl, 3 stroužky česneku, majoránka, máslo na potření.
Nechte vzejít kvásek: do přibližně 150 ml vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte trošku cukru. Do mísy dejte mouku, najemno nastrouhané brambory, vejce, kvásek a zbylé ohřáté mléko, a promíchejte do spíše řidšího těsta. Nakonec vsypte sůl, utřený česnek a majoránku. Nechte 45 minut vykynout. Potom dejte do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů dozlatova přibližně 40 minut. Po upečení nechte chvíli vychladnout, nakrájejte a ještě teplé omastěte máslem.