/ / Recepty / Bramborové pokrmy / Bramborové šlíšky
Na bramborové šlíšky potřebujete: 1 kg brambor, 1 vejce, sůl, 300g hrubé mouky, 300g krupice, 1 prášek do pečiva, omastek, mák, strouhanka, cukr, vanilka.
Brambory uvařte a nechte vychladnout. Potom je nastrouhejte. Z brambor, vejce, soli, mouky, krupice a prášku do pečiva vypracujte husté těsto a na pomoučeném válu ho vyválejte rukou na silnější váleček. Rukou ho rozplácněte a krájejte stejnoměrně podlouhlé šlíšky. Rukou je v mouce dotvarujte. Házejte do vařící vody a nadzvedávejte, aby se nelepily ke dnu. Jakmile vyplavou nahoru, cca po 5 minutách, vytahujte. Hotové šlíšky omastěte, posypte nasucho opraženou strouhankou smíchanou s cukrem a vanilkou.