/ / Recepty / Drůbež a králík / Kachna / Kachna nadivoko
Na kachnu nadivoko potřebujete: 1 kachna, kousek mrkve, kousek celeru, kousek petržele, kousek cibule, 2 lžíce rybízového kompotu, 1 jablko, 30g hladké mouky, 1 lžička rajčatového protlaku, špetka cukru, 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu, 1 dl červeného vína, citrón, sůl.
Kachnu osolenou uvnitř i na povrchu podlijte trochou vody a přikrytou upečte do poloměkka. Při pečení kachnu obracejte, přelévejte mastnou šťávou, podlévejte horkou vodou, občas propíchněte na prsou a pod křídly, aby vyteklo sádlo, které sbírejte do jiné nádobky. Na dvou lžících vypečeného sádla osmažte dorůžova zeleninu a cibuli pokrájenou na plátky, přidejte je k poloměkké kachně spolu s kořením, jablkem pokrájeným na plátky, vínem, rybízovým kompotem, rajčatovým protlakem a dopečte. Ke konci pečení sejměte vrchní pekáček, stehýnka kachny ve slabinách nařízněte, aby vyšla pára a kůže byla chřupavá. Měkkou kachnu vyjměte, šťávu zahustěte jíškou připravenou z mouky a ze dvou lžic kachního sádla, zřeďte vodou, přidejte dvě oloupaná kolečka citrónu a povařte. Omáčku prolisujte i ze zeleninou a dochuťte.