/ / Recepty / Drůbež a králík / Kuře / Tondovo kuře
Na tondovo kuře potřebujete: 1 kuře, olej, cibule, mrkev, celer, petržel, sůl, pepř, bobkový list, jalovec, dva malé protlaky, cukr, malý kečup, česnek, provensálské koření. Noky: 400g hrubé mouky, 2 rovné lžičky soli, 1 dl mléka.
Kuře rozporcujte, porce osolte a popepřete. Na dno pekáčku nalijte trochu oleje, dno pokryjte na kolečka pokrájenou cibulí, mrkví, petrželí, celerem. Na zeleninu dejte rozporcované kuře, přidejte lisovaný česnek, okořeňte jalovcem, párem bobkových lístků, malinko pocukrujte. Na to dejte oba malé protlaky a kečup. Vše zalijte vodou a zasypte provensálským kořením. Přiklopte a dejte péci do trouby. Jako přílohu podávejte noky: z mouky, soli a mléka vypracujte těsto husté jako na lívance a nastrouhejte do vařící osolené vody. Vařte od bodu varu 8 až 10 minut.