/ / Recepty / Drůbež a králík / Kuře / Andaluzské kuře
Na andaluzské kuře potřebujete: 1 kuře, 1 rajče, 1 střední cibule, 4 stroužky česneku, 1 bobkový list, 2 žloutky z vařených vajec, 1/2 šálku suchého bílého vína, 1 šálek kuřeciho vývaru, 10 opražených mandlí, 6 lžic olivového oleje, 5 snítek šafránu, zelená petrželka, sůl, pepř.
Kuře naporcujte, omyjte a osušte. Na větší pánvi rozehřejte olej a osmažte oloupané stroužky česneku dozlatova, potom je vyjměte. Dozlatova na oleji osmažte osolené a opepřené kuře. Vyjměte z pánve. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmažte, až zprůhlední. Přidejte předem oloupané a nakrájené rajče a poduste 5 minut. Vložte zpět kuře a zalijte vínem a vývarem, přidejte bobkový list a na mírném ohni vařte zakryté přibližně 20 minut. Mezitím v hmoždíři připravte směs z pražených mandlí, osmaženého česneku, šafránu a petrželky. Přidejte žloutky a zamíchejte do vývaru ke kuřeti. Krátce povařte na mírném ohni a podávejte.