/ / Recepty / Drůbež a králík / Kachna / Kachna na pomerančích 2
Na kachnu na pomerančích potřebujete: 1 kachna, 200g kachních jater, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 2 pomeranče, 100g brusinkového kompotu, 4 rajčata, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 1 bobkový list, 1 lžička chilli, 3 lžičky kořeněného vína, 1 sklenka koňaku, 1 lžíce hladké mouky, 1 šálek kuřecího vývaru, sůl.
Cibuli, mrkev a celer nakrájejte nadrobno. Vše osmahněte na rozpáleném oleji. Játra nakrájejte na nudličky a přidejte je k zelenině. Po chvilce podlijte trochou vývaru a přidejte mírně osolenou kachnu, veškeré koření, oloupaná a nakrájená rajčata, brusinkový kompot, šťávu z jednoho pomeranče a trochu jemně nastrouhané pomerančové kůry. Zalijte dvěma sklenkami vína. Kachnu duste a polévejte vznikající šťávou. Jakmile bude kachna měkká, vyjměte ji a šťávu vyduste na tuk. Zaprašte moukou a podlijte zbytkem vývaru. Povařte a zhoustlou šťávu propasírujte přes jemný cedník. Znovu povařte, dolijte zbytek vína a koňak a přidejte chilli. Druhý pomeranč oloupejte, zbavte pecek a nakrájejte na plátky. Plátky pomeranče vložte do šťávy. Kachnu naporcujte, dejte na talíře a přelijte šťávou. Vhodnou přílohou jsou brambory.