/ / Recepty / Hovězí maso / Rostbíf s pepřovou krustou
Na rostbíf s pepřovou krustou potřebujete: 1.5 kg roštěnce, sůl, černý drcený pepř, 4 lžíce oleje, 4 lžíce nakládaného zeleného pepře, 1 svazek petrželky, 4 lžíce strouhanky, 4 lžíce hořčice, 12 větších brambor, 1 cibule, 100g žampiónů, 100g šunky, 100g strouhaného sýra, 200 ml masového vývaru z kostky.
Maso očistěte a vetřete do něj sůl s pepřem. Pekáč vymažte olejem a vložte maso tukovou vrstvou dolů. Zelený pepř rozdrťte. Polovinu petrželky nasekejte, smíchejte s pepřem, strouhankou a hořčicí. Touto směsí maso potřete a pečte v předehřáté troubě při 170 stupních Celsia asi 90 minut. Mezitím důkladně omyjte brambory a uvařte je doměkka. Nechte je mírně zchladnout, rozpulte a seřízněte špičky, aby dobře stály. Pak je vydlabte jako soudky. Cibuli, žampiony a šunku nakrájejte. Směs osolte, opepřete a orestujte na zbylém oleji. Po zchladnutí vmíchejte nastrouhaný sýr, zbylou petrželku a naplňte brambory. Asi 15 minut před dopečením přidejte k masu plněné brambory a podlijte vývarem. Po upečení nechte maso 15 minut odpočinout a nakrájejte. Přelijte vypečenou šťávou.