PAPRIKÁŠ S NOKY

recept na guláš

 /  / Recepty / Guláše / Paprikáš s noky

Na paprikáš s noky potřebujete:  750g hovězího masa, 2 cibule, 2 lžíce sádla, sůl, bobkový list, 1 lžička mleté papriky, celý černý pepř. Noky: 400g hrubé mouky, 100g polohrubé mouky, 220 ml vlažného mléka, 1 vejce, špetka soli, 50g změklého másla.

Nejdříve si připravte paprikáš. Oloupejte cibuli a nakrájejte na kolečka. V hrnci rozpalte sádlo, cibuli na něm orestujte, přidejte bobkový list a celý pepř. Maso nakrájejte na kostky a přidejte k cibuli. Opečte ho za občasného míchání po všech stranách. Osolte, přidejte mletou papriku, promíchejte a duste pod pokličkou do změknutí masa. Je-li třeba, podlijte teplou vodou nebo vývarem. Můžete také připravovat v papiňáku. Jakmile bude maso poloměkké, začněte s přípravou noků. Ze všech surovin vypracujte tužší těsto. Rozdělte ho na několik kousků a z každého vyválejte na pomoučeném vále silnější váleček. Ten rozkrájejte nožem na noky. Noky shrňte z válu do vroucí osolené vody, lehce promíchejte a od chvíle, kdy začne voda znovu vřít, vařte asi 15 minut. Poté jeden nok překrojte a ochutnejte. Hotové noky slijte a ihned promíchejte do paprikáše. Společně nechte prohřát.