/ / Recepty / Guláše / Slovenský guláš z dvojího masa
Na slovenský guláš z dvojího masa potřebujete: 300g hovězího masa, 300g vepřového plecka, 60g tuku, 350g cibule, 2 rajčata, 1 zelená paprika, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce kečupu, pepř, vývar z kostky bujónu, sůl.
Hovězí i vepřové maso pokrájejte na větší kostky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkolečka. Očistěte česnek, zelenou papriku nakrájenou na proužky, spařte a oloupejte rajská jablíčka. V hrnci rozpalte tuk, osmažte na něm cibuli, přidejte hovězí maso a také ho osmahněte po všech stranách. Zhruba po 10 minutách přidejte vepřové maso a také osmažte. Míchejte. Když bude vepřové maso téměř měkké, rozprašte na ně hladkou mouku, promíchejte s masem a znovu nechte osmahnout. Pokud se maso bude přichytávat, přidejte trochu vývaru a stále míchejte. Přidejte kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podlévejte vývarem až dosáhnete potřebného množství tekutiny. Stále míchejte. Nechte chvíli provařit a potom přidejte nakrájenou papriku a rajčata. Duste na mírném ohni až bude maso měkké. Do hotového guláše můžete přidat 4 lžíce zakysané smetany.