/ / Recepty / Jehněčí a skopové maso / Jehněčí kýta s rozmarýnem
Na jehněčí kýtu s rozmarýnem potřebujete: 1.5 kg jehněčí kýty, 1/2 ličky tymiánu, 1/2 ličky rozmarýnu, 1 lička soli, pepř, 1 lička hořčice, 4 líce oleje, 1/4 litru červeného vína, 250g rajčat, 100g cibule, 4 líce kysané smetany, 1 lička solamylu.
Maso potřete kořením a hořčicí, vlote do pekáče, potřete olejem. Dejte do horké trouby na 200 stupňů a pečte, občas podlijte červeným vínem, aby se vypečená áva nepřipálila. Rajčata a oloupané cibule nakrájejte na kostičky a na posledních 30 minut přidejte k pečení. Upečenou kýtu (asi po 90 minutách) přendejte z pekáče na mísu, přikryjte a nechejte před nakrájením 10 minut odpočinout. Vypečenou ávu a zeleninu proceďte na pánev. Rozmíchejte smetanu se solamylem a vmíchejte do ávy, svařte. ávu dochute. Nakrájenou kýtu podávejte horkou, jinak je klihovatá. Vhodnou přílohou jsou zelené fazolky s petrelkou, pečená rajčata a vařené brambory.