/ / Recepty / Luštěniny / Pečené fazole s masem a párky
Na pečené fazole s masem a párky potřebujete: 350g bílých fazolí, 2 párky, 200g vepřové plece nebo bůčku, 50g slaniny, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce strouhanky, pepř, sůl.
Přebrané fazole propláchněte několikrát studenou vodou, zalijte studenou vodou a nechejte máčet tři hodiny. K fazolím přidejte cibuli a česnek a vařte, až fazole téměř změknou. Ke konci varu přidejte párky a uvařte je. Maso pokrájejte na porce, osolte, opepřete a upečte téměř doměkka. Z vařených fazolí odstraňte cibuli a česnek, fazole oceďte. Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvařte v pekáči, přidejte polovinu fazolí, na ně urovnejte párky, které jste podélně rozkrojili na půlky, a porce masa, pokryjte je zbylou částí fazolí, opepřete, pokapte šťávou z pečeného masa a vývarem z fazolí, posypte strouhankou a pečte v mírně vyhřáté troubě, až se utvoří kůrka a fazole změknou. Ke konci pečení fazole osolte. Podávejte se zeleninovým salátem.