/ / Recepty / Mleté maso / Cepelinai
Na cepelinai potřebujete: Těsto: 20 větších syrových brambor, 6 vařených brambor, sůl. Náplň: 600g směsi vepřového a hovězího mletého masa, 1 cibule, 1/2 lžičky koření, 2 vejce, sůl. Poleva: 200g slaniny, 1 menší cibule, 4 lžíce husté smetany.
Syrové brambory oškrabte a najemno nastrouhejte. Z nastrouhaných brambor vyždímejte v bavlněném pytlíku co nejvíce tekutiny aby zbyla suchá až sypká bramborová drť. Tekutinu z brambor nechte v nádobě odstát, aby se na dně usadil škrob. Poté vodu opatrně odlijte a usazený škrob přimíchejte zpátky do bramborové drti. Přidejte rozšťouchané vařené brambory a sůl a vzniklou hmotu důkladně prohnětejte, aby se při vaření nerozpadla. Do mísy vložte mleté maso. Na tuku opražte nakrájenou cibuli a přimíchejte do masa spolu se solí, kořením a vejci. Do dlaně vytvořte z těsta placku silnou asi 1 cm. Doprostřed vložte trochu náplně z masa, těsto kolem ní ohněte a vytvarujte do podoby protáhlé šišky. Takto vzniklé šišky vložte do vařící osolené vody, přikryjte a za občasného míchání vařte asi 20 až 30 minut. Po vytažení z hrnce nechte z šišek odkapat vodu a položte je na talíř. Nadrobno nakrájenou slaninu lehce osmahněte v pánvi na troše oleje a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Až cibule začne hnědnout, odstavte pánev a nechte trochu ochladit a do pánve pak přidejte smetanu. Dobře promíchejte se slaninou a cibulí a lehce ohřejte. Vzniklou omáčkou polijte uvařené šišky.