/ / Recepty / Mleté maso / Švédské kuličky
Na švédské kuličky potřebujete: 500g mletého zadního hovězího masa, 8 lžic strouhanky, 1 vejce, olej, sůl, pepř. Bešamel: 400 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl.
Ze všech surovin vypracujte těsto, ze kterého navlhčenýma rukama tvořte kuličky o průměru přibližně 3 cm. Zakryté je nechte přibližně 3 hodiny odpočinout v ledničce. Máslo rozehřejte a za stálého míchání přidávejte mouku. Světlou jíšku zřeďte mlékem a metličkou rozmíchejte dohladka. Omáčku ochuťte oříškem a solí. Kuličky přendejte do remosky s rozehřátým tukem a ze všech stran je opečte dohněda, zalijte bešamelem, promíchejte a krátce povařte. Podávejte s rýží, brambory nebo knedlíkem. Přidejte lžičku brusinkové zavařeniny.