/ / Recepty / Mleté maso / Duveč
Na duveč potřebujete: 1 kg zeleniny (rajčata, karotka, zelené fazolky, hráek, květák, lilky, brambory, paprika, tykvičky), 4 cibule, 3 strouky česneku, sklenice bílého vína, 2 líce rajčatového protlaku, 2 líce oleje, 1 líce citrónové ávy, 1 líce rozinek, petka mletého koriandru, petka tymiánu, petka pepře, 1 pálivá paprička, sůl, 1 líce cukru, 3 líce rozsekané petrelky, 3 líce celerové natě, saturejka, 500g mletého masa, 1/2 álku rýe.
Pokrájenou zeleninu krátce poduste na oleji, na kterém jste předtím osmahli cibuli a česnek. Skleněnou zapékací mísu vytřete olejem, dejte vrstvu zeleniny, masa, posypte rýí, kořením a tak střídejte vrstvy, a bude miska téměř plná. Nakonec dejte rajčata, zalijte vínem, pokapte olejem a pečte v troubě přikryté poklicí 1,5 hodiny nebo i déle. Duveč můete připravit i bez masa nebo i bez rýe. Podávejte buď samostatně nebo s bílou vekou či rýí.