/ / Recepty / Mleté maso / Italská sekaná
Na italskou sekanou potřebujete: 500g mletého vepřového a hovězího masa, 150g gothajského salámu, 50g tvrdého sýra, 2 vařené brambory, 2 vejce, 250g cibule, 250g mrkve, 1 malý celer, 100 ml bílého vína, 3 rajčata, 20g másla, sůl, petrželová nať.
Měkký salám umelte, sýr a uvařené brambory jemně nastrouhejte. Vše smíchejte s mletým masem, přidejte vejce a osolte. Rukama celou směs dobře propracujte a vytvořte hladkou šišku sekané. Tu vložte do tukem vytřeného pekáče a potřete rozpuštěným máslem. Dejte do rozpálené trouby, pekáč přikryjte víkem nebo alobalem a prudce pečte asi 20 minut. Zatím očistěte a na kostičky nakrájejte všechnu zeleninu kromě rajčat, po uplynutí uvedené doby ji přidejte k masu a zalijte vínem. Pekáč opět přiklopte a společně pečte v troubě dalších 40 minut. Rajčata nařízněte do křížku, spařte horkou vodou, oloupejte slupku a rajčata nakrájejte na malé kostičky. Přidejte k masu a pečte ještě dalších 15 minut. Podávejte s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.