/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Hradecký věnec
Na hradecký věnec potřebujete: 170g polohrubé mouky, 25g solamylu, 1/2 prášku do pečiva, 125g změklého másla, 150g cukru, 4 vejce, špetka soli, 2 lžíce rumu, šťáva z jednoho citronu, 12 koktejlových třešní. Máslový krém: 1 sáček vanilkového pudinku, 1/2 litru mléka, 50g cukru, špetka soli, 200g másla. Karamel: 1 lžíce másla, 50g cukru, 100g sekaných mandlí, olej.
Mouku, solamyl, sůl a prášek do pečiva nasypte do mísy a promíchejte. Přidejte změklé máslo, cukr, vejce a koření. Krátce promíchejte ručním šlehačem, potom přepněte na nejvyšší stupeň a šlehejte 4 minuty. Formu ve tvaru věnce vymažte tukem, vysypte moukou, nalijte těsto a pečte při 175 stupních asi 40 minut. Po 10 minutách vyklopte, přikryjte a nechejte vychladnout. Uvařte vanilkový pudink, za stálého míchání ho ve vodní lázni vychlaďte. Utřete máslo a po lžících vmíchejte pudink. Věnec naplňte a potřete. Máslo s cukrem míchejte na mírném ohni do zlatova. Mandle přimíchejte, rozetřete na olejem vymazaný alobal. Prochladlé roztlučte, věnec posypte. Na máslové růžičky dejte třešně.