/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Mokka koláč
Na mokka koláč potřebujete: Těsto: 4 vejce, 150g moučkového cukru, 125 ml oleje, 125 ml minerálky, 6 polévkových lžic rumu, 150g polohrubé mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 polévková lžíce mleté kávy, 200g mletých lískových oříšků, které před mletím krátce upražte na pánvi bez tuku. Na zdobení: tmavá poleva, jinak dle fantazie.
Těsto: vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte olej, minerálku a rum. Přimíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva, kakaem, mletou kávou a oříšky. Zpracujte na těsto, které vylijte na plech vyložený papírem na pečení. Dejte péci cca 20 až 25 minut při teplotě 180 stupňů v předehřáté troubě (v horkovzdušné při 150 stupních, v plynové na 2 až 3 stupni). Po upečení koláč vyklopte na cukrem posypanou desku, stáhněte pečící papír a nechejte vychladnout. Po vychladnutí polijte moučník polevou připravenou podle návodu a dozdobte dle fantazie.