/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Tvarohový koláč s citronem
Na tvarohový koláč s citronem potřebujete: Těsto: 250g hladké mouky, 125g másla, špetka soli, 40g cukru, 1 žloutek. Náplň: 2 citróny, 2 vejce, 750g tučného tvarohu, 250g zakysané smetany, 100g cukru, 1 vanilínový cukr, 50g škrobové moučky.
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněťte, podle potřeby přidejte 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zabalte do mikrotenové fólie a přibližně za hodinu uložte do chladna. Mezitím připravte náplň. V horké vodě omyjte a okartáčujte citróny a osušte je. Kůru z nich nastrouhejte a vymačkejte šťávu. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučeném vále a vyložte jím koláčovou formu. Okraje zvedněte do výše asi 3 centimetrů. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky a bílky. Tvaroh promíchejte s citrónovou kůrou a šťávou, zakysanou smetanou a vmíchejte žloutky, cukr a vanilínový cukr. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a rozložte jej na tvarohový krém. Přisypte škrobovou moučku a opatrně promíchejte. Tvarohovou masu naneste na těsto a povrch urovnejte. Tvarohový koláč pečte v horké troubě 50 až 60 minut. Upečený koláč nechejte vychladnout a nakrájejte na 12 kousků. Ozdobte šlehačkou a podávejte.