VELIKONOČNÍ UZLÍKY

recept na moučník

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Velikonoční uzlíky

Na velikonoční uzlíky potřebujete:  Na těsto: 200g hladké mouky, 150g polohrubé mouky, 1 droždí, špetka soli, špetka badyánu, 1 vanilínový cukr, 2-3 polévkové lžíce cukru, nastrouhaná kůra z 1 malého omytého citrónu, 1 vejce, 50g rozehřátého másla nebo margarínu, 1 polévková lžíce oleje, 200 210ml vlažného mléka. Na potření a posypání: 1 rozšlehané vejce, 30-50g hrubého cukru.

V míse promíchejte vařečkou všechny sypké suroviny, přidejte citrónovou kůru a ostatní přísady. Vypracujte těsto, které se nalepilo na stěnu mísy. Poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechejte asi 15 minut nakynout. Poté ještě jednou důkladně propracujte, poprašte moukou, zakryjte a nechejte na teplém místě dobře nakynout (asi 30-60 minut). Těsto vyklopte na pomoučený vál a lehce prohněťte. Vypracujte z něj válec, který rozkrájejte asi na 15 až 16 ks. Z každého kousku vyválejte váleček asi 20 cm dlouhý a uvažte uzlík. Klaďte na vymazaný plech a nechejte ještě asi 15 minut nakynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte cukrem. Plech vložte do předehřáté trouby. Po upečení nechejte uzlíky vychladnout. Uchovávejte zakryté. Z těsta můžete péci rohlíky nebo tvary podle své fantazie. Uzlíky můžete taky dobře zamrazit a před konzumací nechat volně povolit.