/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty / Dort Bellini
Na dort Bellini potřebujete: Na těsto: 5 žloutků, 60g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 5 bílků, 60g moučkového cukru, 100g hladké mouky, 1 puding s vanilkovou příchutí. Na náplň: 8 plátků želatiny v plátcích, 500g měkkého tvarohu, 80g moučkového cukru, 2 vanilínové cukry, citrónová kůra a šťáva z 1 omytého citrónu, 2 oloupané rozmačkané broskve, 500ml smetany ke šlehání. Na potření a ozdobení: 250ml smetany ke šlehání, 1 Smeta-fix Dr.Oetker, 2 3 polévkové lžíce pasírované meruňkové marmelády.
Žloutky šlehačem ušlehejte s moučkovým (60g) a vanilínovým cukrem do pěny. Z bílků a moučkového cukru (60g) šlehačem ušlehejte sníh. Lehce zapracujte do našlehané pěny. Mouku prosejte s vanilkovým pudingem a zapracujte. 1/3 těsta rozetřete do dortové formy o průměru 26 cm, jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem a upečte v předehřáté troubě. Takto upečte ještě jeden plát. Třetí třetinu těsta rozetřete na plech pokrytý pečícím papírem - těsto rozetřete na polovinu plechu (asi 20x35 cm) a také upečte. Upečené díly otočte na pečící papír posypaný moučkovým cukrem a připečený papír stáhněte. Okraj formy očistěte a znovu formu sestrojte. Jeden kulatý plát položte na dno formy. Z plátu, který jste pekli na plechu, nakrájejte asi 6-7 cm pásy a vyložte jimi okraj formy tak, aby se překrývaly. Okrajky rozdrobte a ponechte je do náplně. Na přípravu náplně namočte želatinu podle návodu. Tvaroh rozmíchejte s moučkovým i vanilínovým cukrem, citrónovou kůrou i šťávou a rozmačkanými broskvemi. Metlou vmíchejte drobky z korpusu. Přidejte ušlehanou smetanu ke šlehání. Želatinu rozpusťte dle návodu a vmíchejte 2 až 3 polévkové lžíce náplně. Smíchejte s ostatní náplní a vylijte do vyložené formy. Zakryjte druhým plátem a odložte nejlépe přes noc do chladu. Oddělte okraj formy, šlehačem ušlehejte smetanu a Smeta-fixem a horní stranu a boky šlehačkou potřete. Lžičkou vytvořte důlky, do kterých dejte trochu marmelády. Uchovejte v chladu.