/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Velikonoční vejce z listového těsta
Na velikonoční vejce z listového těsta potřebujete: Těsto: 500g listového těsta, 1 rozšlehané vejce na potření. Náplň: 1 krémová vanilková náplň, 1 až 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 200ml studeného mléka, 125g měkkého másla. Na obložení: 1 malá plechovka odkapaných mandarinek, 150 až 200g očištěných čerstvých jahod.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o velikosti 45x35 cm. Z papíru vystřihněte šablonu tvaru vejce (výška 30 cm a 20 cm široké v nejširším místě). Pomocí šablony z těsta vykrojte dvě vejce a přeneste je na plech. Rozšlehaným vejcem natřete asi 2 cm okraj. Ze zbylého těsta vyválejte a nakrájejte 2 cm proužky a vytvořte na každém vajíčku ve dvou řadách nad sebou okraje. Proužky mezi sebou i horní okraj potřete vejcem. Středy těsta propíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě. Upečená, zchladlá vejce přeneste na podnos a nechte vychladnout. Náplň připravte podle návodu na obalu a každé vejce potřete polovinou náplně. Dle obrázku ozdobte ovocem a dejte asi 1 hodinu do lednice a poté krájejte na porce.