/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Velikonoční copy
Na velikonoční copy potřebujete: Těsto: 100g rozinek, 50g loupaných nasekaných mandlí, 2 polévkové lžíce rumu, 1 až 2 polévkové lžíce kandované pomerančové kůry, 250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 1 droždí, 60g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 2 kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva, trocha mletého badyánu, 1/4 kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky citrónového aroma, 2 vejce, 100g na mírném ohni rozpuštěného másla nebo margarínu, 270 až 280 ml vlažného mléka. Na dokončení: 1 vejce, trocha rumu na pokapání, trocha práškového cukru s vanilkovou příchutí.
Rozinky, mandle a kůru pokapte rumem. V míse promíchejte sypké suroviny na těsto, přidejte aroma, vejce, tuk a podle potřeby mléko. Měchačkou vypracujte těsto a asi na 10 minut zakryjte. Přidejte namočené plody i s rumem a důkladně vypracujte těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Je-li tuhé, přidejte 1-2 polévkové lžíce mléka, je-li řídké, přidejte 1 2 polévkové lžíce mouky. Posypte moukou a nechte zakryté na teplém místě nakynout - až značně zvětší objem. Těsto vyklopte na pomoučený vál, krátce prohněťte a rozdělte na 6 stejných dílů. Díly vyválejte asi na 35 cm dlouhé válečky a tři válečky spleťte v cop. Konce k sobě přimáčkněte. Cop položte na plech vyložený pečícím papírem a totéž opakujte s druhými třemi válečky. Nechejte ještě asi 20 minut na teplém místě nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě. Píchnete-li do copu špejlí a je-li suchá, je cop upečený. Ihned po upečení pocákejte copy rumem. Po vychladnutí posypte práškovým cukrem a servírujte.