VELIKONOČNÍ VĚNEČKY NA VAJÍČKA

recept na moučník

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Velikonoční věnečky na vajíčka

Na velikonoční věnečky na vajíčka potřebujete:  Těsto: 450g hladké mouky, 1 droždí, 60g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 vejce, 1 bílek, 50g na mírném ohni rozpuštěného másla nebo margarínu, 100 ml vlažného mléka, 125 ml vlažné smetany ke šlehání, špetka badyánu, vařená barevná velikonoční vejce. Na potření: 1 žloutek, 1 polévková lžíce mléka.

V míse promíchejte všechny sypké přísady. Přidejte ostatní suroviny a měchačkou vypracujte těsto, které nechejte zakryté na teplém místě asi 15 minut. Ještě jednou důkladně prohnětejte, když už se těsto nelepí, posypte moukou a zakryté nechejte na teplém místě kynout - až zdvojnásobí svůj objem. Těsto vyklopte na pomoučený vál, krátce prohnětejte a nakrájejte asi na 18-20 kousků. Každý kousek vyválejte na váleček asi 25 cm dlouhý. Vždy dva válečky sviňte dohromady jako věneček, konce zmáčkněte a klaďte na plechy vyložené pečícím papírem. Na teplém místě nechejte ještě asi 15 minut kynout. Potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem a pečte v předehřáté troubě. Do středu vychladlých věnečků vložte uvařená malovaná vejce.