/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky / Palačinky s krémem
Na palačinky s krémem potřebujete: Těsto: 3 vejce, 500 ml mléka, omytá ostrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citrónu, 40g rozpuštěného másla, 100g hladké mouky, tuk na smažení. Náplň: 3 žloutky, 140g cukru, 2 plátky želatiny, dřeň z vanilkového lusku, sůl, 250g tvarohu, 370 ml smetany.
Ze žloutků a 110g cukru umíchejte v horké vodní lázni krém. V něm rozpusťte namočenou a vymačkanou želatinu. Vmíchejte dřeň z vanilkového lusku a špetku soli a za občasného promíchání nechte vychladnout. Potom přidejte tvaroh. Našlehejte smetanu a opatrně ji vmíchejte do vychladlé žloutkovo-tvarohové směsi. Vejce s mlékem, citrónovou kůrou, špetkou soli, rozpuštěným máslem, zbytkem cukru a moukou umíchejte dohladka a nechejte odpočívat asi půl hodiny. Těsto vždy tence rozlijte po pánvi vymazané olejem a smažte jednotlivé palačinky (asi tři minuty z každé strany, nebo dokud se na povrchu nevytvoří bublinky). Palačinky vyplňte krémem, naskládejte do formy, event. Posypte mandlemi a zapékejte asi 15 až 20 minut.