/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Ovocné větrníčky
Na ovocné větrníčky potřebujete: 2.5 dl vody, špetka soli, 100g tuku, 160g hladké mouky, 1.5 dl smetany na šlehání, 1 vanilinový cukr, drobné ovoce (maliny, borůvky, jahody, rybíz), 80g čokolády na vaření, 1 lžíce másla.
V hlubší pánvi přiveďte vodu k varu, osolte, přidejte tuk a vařte, dokud se tuk nerozpustí. Za stálého míchání přisypávejte hladkou mouku a vařte, dokud se těsto nepřestane lepit na vařečku a pánev. Do vlažného těsta elektrickým šlehačem všlehejte jedno vejce a šlehejte, dokud se objem nezdvojnásobí. Na vymaštěný plech dále od sebe tvořte lžící hromádky těsta a ve vyhřáté troubě pečte aspoň 10 minut bez otvírání trouby, aby těsto nekleslo. Vlažné je překrojte na polovinu a po vychladnutí naplňte šlehačkou ušlehanou s vanilínovým cukrem a omytým ovocem. Šlehačkou ozdobte i vrch a pokapte rozehřátou čokoládou a máslem.