JEMNÝ DORT S KÁVOVOU ŠLEHAČKOU

recept na dort

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty / Jemný dort s kávovou šlehačkou

Na jemný dort s kávovou šlehačkou potřebujete:  100g másla, 8 vajec, 250g moučkového cukru, špetka soli, 150g hladké mouky. Náplň a zdobení: 6 lžic koňaku, 3/4 l šlehačky, 40g moučkového cukru, 3 lžíce instantní kávy, 50g mandlových lístků, 12 zrnek kávy.

Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Vejce, cukr a sůl šlehejte v horké vodní lázni, až do zhoustnutí. Přendejte do studené vodní lázně a šlehejte do vychladnutí. Pak vmíchejte mouku a nakonec rozpuštěné máslo. Těsto vlijte do dortové formy o průměru 26 cm, upečte korpus, nechte vychladnout a vyjměte z formy. Korpus podélně rozřízněte a pokapejte koňakem. Ze šlehačky, moučkového cukru a kávy ušlehejte tuhou kávovou šlehačku, část si dejte stranou a použijte na zdobení. Dort naplňte kávovou šlehačkou, potřete po stranách a ozdobte. Posypte mandlovými lístky a dozdobte kávovými zrnky.