/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Švestkový šnek
Na švestkového šneka potřebujete: 375g polohrubé mouky, 1 balíček sušeného droždí, 3 žloutky, 100g změklého másla, špetka soli, 40g moučkového cukru, 125 ml vlažného mléka. Náplň: 50g marcipánové masy, 2 lžíce moučkového cukru, 100 ml mléka, špetka soli, 75g mletého máku, 1 lžíce maizeny, 1 žloutek, 1/4 lžičky mleté skořice, 3 lžíce mléka, 750g švestek, 3 lžíce želé.
Všechny ingredience na těsto smíchejte, dobře vyhněťte a nechte 30 až 40 minut na teplém místě odpočinout. Marcipán rozdrobte a propracujte s cukrem. Mléko a sůl svařte a přidejte mák, nechte nabobtnat a pak vmíchejte marcipán. Maizenu rozmíchejte ve troše vody, zapracujte do makové masy a přiveďte do varu. Nechte vychladnout. Na pomoučeném válu vyválejte vykynuté těsto do obdélníku 40x30 cm. Podélně jej rozřízněte na tři stejné pruhy. Makovou masou naplňte cukrářský pytlík a nastříkejte ji doprostřed každého pruhu těsta. Okraje těsta potřete mlékem a plněné proužky přeložte a okraje přitlačte. Plněné pruhy začněte do připravené dortové formy o průměru 32 cm z jednoho konce postupně vinout do šneka. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Švestky omyjte, rozpulte a vypeckované je klaďte přesně do mezer zarolovaného těsta. Koláč před vložením do trouby mašlovačkou potřete mlékem a na spodní mřížce pečte 40 až 45 minut. Vyjměte a potřete rozehřátým želé.