/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Povidlové buchty
Na povidlové buchty potřebujete: 20g droždí, 200 až 300 ml mléka, 50g krupicového cukru, 500g hladké mouky, sůl, 2 lžíce rumu, nastrouhaná kůra z 1 citronu, špetka mleté vanilky, 110g rozpuštěného másla, 1 žloutek, 1 lžíce moučkového cukru.
Nejdříve si zadělejte kvásek. 100 ml teplého mléka oslaďte lžičkou cukru a rozdrobte do něj droždí. Zamíchejte a počkejte, až droždí vykyne a začne dělat puchýřky. Mezitím do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku a zbytek cukru. V mouce udělejte důlek a do něj dejte 60g rozpuštěného, vychladlého másla, žloutek, vykynuté droždí a zbytek mléka. Pořádně vymíchat těsto je nejdůležitější fází receptu. Nejenže tak dobře spojíte ingredience, ale naženete do něj vzduch. Těsto musí být hladké, nesmí se lepit na stěny mísy a v závěru se na něm začnou dělat bubliny. V té chvíli ho poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte v míse nejméně hodinu kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto rozválejte na válu nebo na desce kuchyňské linky na 1 cm silnou placku a tu rozdělte nožem nebo rádýlkem na čtverečky 5 x 5 cm. Na každý dejte lžičku povidel Každý čtvereček spojte do uzlíčku. V pekáči rozpusťte zbytek másla a každou buchtu v něm vyválejte ze všech stran nebo pomažte mašlovačkou. Buchty pokládejte uzlíkem dolů těsně vedle sebe do pekáče. Nechte v pekáči čtvrt hodiny kynout, ohřejte troubu na 200 stupňů a nechte 10 minut péct a na dalších 15 minut trochu ztlumte. Upečené buchty potřete rumem se dvěmi lžícemi horké vody a trochou cukru. Vychladlé buchty ocukrujte.