POSVÍCENSKÝ KOLÁČ

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Posvícenský koláč

Na posvícenský koláč potřebujete:  Těsto: 500g polohrubé mouky, 80g cukru krupice, sůl, 100g másla, 250 ml mléka, 30g droždí, 2 žloutky, 2 lžíce rumu. Tvarohová náplň: 250g měkkého tvarohu, 50g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce vanilkového pudinku, citronová kůra. Povidlová náplň: 250g švestkových povidel, 50g piškotů, 2 lžíce rumu, 1 skořicový cukr. Maková náplň: 200g máku, 200g mléka, 80g cukru krupice, 50g piškotů, mandle a rozinky na ozdobení.

Ve 100 ml vlažného mléka rozmíchejte droždí se lžící cukru, lžící mouky a nechte vykynout. Do zadělávací mísy prosijte mouku, přidejte zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rum, špetku soli, vykynutý kvásek a všechno částečně zpracujte. Nakonec do těsta přidejte rozpuštěné vlažné máslo a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy ani na vařečku. Nechte je na teplém místě kynout asi 30 minut. Pak těsto znovu propracujte a rozdělte na dvě části ze kterých udělejte bochánky. Každý bochánek dejte do středu jednoho plechu a nechte ho tam ještě 10 minut kynout. Během kynutí si připravte náplně. Tvarohová náplň: tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Povidlová náplň: povidla rozmíchejte s rumem, přidejte nadrobno nastrouhané piškoty a ochuťte skořicovým cukrem. Maková náplň: jemně umletý mák svařte s mlékem a cukrem. Nechte vychladnout a přidejte jemně namleté dětské piškoty. Nakynuté bochánky válečkem rozválejte na kulatý plát vysoký asi 1 cm a po celé ploše koláče ozdobně nastříkejte náplně. Dozdobte mandlemi a rozinkami. Pečte v elektrické troubě při 180 stupních asi 30 minut. Doba pečení je závislá na výšce těsta.