CHODSKÝ KOLÁČ

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Chodský koláč

Na chodský koláč potřebujete:  Těsto: 1kg hladké mouky, 1/2 l mléka (napůl s vlažnou vodou), 100g másla, 50g sádla, 50g oleje, 200g cukru, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, 1 1/2 kostky čerstvého droždí, citronová kůra, citronová šťáva, špetka soli, špetka muškátového oříšku + 1 vejce, smetana ke šlehání, 1 lžíce rumu, moučkový cukr, vanilkový cukr. Tvarohová náplň: 250g měkkého tvarohu, 50g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 5 bílků, 1 lžíce vanilkového pudinku, citronová kůra. Povidlová náplň: 250g švestkových povidel, 50g piškotů, 2 lžíce rumu, 1 skořicový cukr. Maková náplň: 200g máku, 200g mléka, 80g cukru krupice, 50g piškotů, mandle a rozinky na ozdobení.

Zadělejte těsto a nechte 45minut kynout, poté ho rozdělte na 4 až 5 bochánků. Během kynutí si připravte náplně. Tvarohová náplň: tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem, bílky a nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Povidlová náplň: povidla rozmíchejte s rumem, přidejte nadrobno nastrouhané piškoty a ochuťte skořicovým cukrem. Maková náplň: jemně umletý mák svařte s mlékem a cukrem. Nechte vychladnout a přidejte jemně namleté dětské piškoty. Bochánky vyválejte, okraje potřete rozšlehaným vejcem se smetanou a zdobte náplněmi. Pečte při 200 stupních asi 15 až 20 minut. Po upečení ihned, ještě horké, pocákejte neušlehanou smetanou ke šlehání s lžící rumu a sypte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.