/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty / Dort s jahodami
Na dort s jahodami potřebujete: Křehké těsto: 1 žloutek, 150g hladké mouky, sůl, 100g másla, 5 lžic cukru. Větrníkové těsto: sůl, 100g másla, 4 vejce, 150g hladké mouky, 2 lžíce škrobové moučky. Náplň: 8 plátků želatiny, 500g tvarohu, 500g jahod, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml. smetany. Ozdobení: 250g jahod, 100 ml smetany, 2 lžičky vanilkového cukru.
Smíchejte přísady na křehké těsto a 30 minut chlaďte. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto dejte do formy a pečte 12 minut. Povařte 250 ml vody, 1/2 lžičky soli a máslo. Sejměte z plotny. Vmíchejte mouku, škrob a promíchejte. Nechte trochu vychladnout v misce, postupně přidávejte vejce. Naplňte do cukrářského sáčku, na plech nastříkejte korpus o průměru 24 cm a pečte 30 minut. Na plech nastříkejte 6 větrníků a pečte 20 minut. Vše vodorovně rozpulte. Namočte želatinu. Smíchejte tvaroh, cukr a vanilkový cukr. Želatinu vymačkejte, rozpusťte a vmíchejte se šlehačkou. Rozčtvrťte jahody. Na korpus z křehkého těsta dejte polovinu jahod a 1/3 tvarohu. Přidejte první část větrníkového korpusu a zbytek tvarohu. Dort chlaďte 2 hodiny. Vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a nastříkejte na dort. Ozdobte větrníčky a jahodami, můžete přidat i polevu.