/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky / Medové koblihy
Na medové koblihy potřebujete: 500g mouky, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžíce citrónove kůry, 1/2 šálku bílého vína, 1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce anýzu, špetka soli, kůra z 1 pomeranče, 1 šálek medu, 2 šálky olivového oleje.
Rozehřejte olivový olej a přidejte pomerančovou kůru, sezam, anýz a smažte na mírném ohni přibližně 8 až 10 minut, aby olej natáhl vůni z ingrediencí. Poté nechte vychladnout a zceďte. Do širší misky nasypte mouku, přidejte citrónovou kůru, dva šálky přeceděného oleje, víno, šálek vody, sůl a skořici. Důkladně zpracujte těsto. Těsto vyválejte na přibližně 1 cm vysoký plát a nakrájejte na úzké dlouhé proužky a ty přehněte. Rozehřejte dostatečné množství oleje a smažte je dozlatova. Do hrnce dejte med a půl šálku vody a vařte přibližně 10 minut na mírném ohni, až vznikne sirup, v něm namáčejte hotové koblížky.