/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty / Makovo-marcipánový dort
Na makovo-marcipánový dort potřebujete: Těsto: 4 vejce, 100g cukru, 100g mletého máku, 100g hladké mouky, 50g jemného kukuřičného škrobu, 1/2 balíčku kypřícího prášku. Náplň: 200g malinového džemu, 600 ml vychlazené smetany ke šlehání, 60g cukru, 2 balíčky vanilínového cukru, 1 balíček želatinového ztužovače, 100 ml vlažné vody. Obložení: 1 balíček marcipánu, 1 lžíce malinového džemu.
Vyšlehejte vejce s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni přibližně 3 minuty do pěny. Vmíchejte mák. Mouku smíchejte se škrobem a kypřícím práškem, přidejte do vaječné hmoty a krátce promíchejte. Těsto nalijte do formy o průměru 26 cm vyložené pečícím papírem. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte půl hodiny. Potom okraj formy uvolněte a korpus nechte vychladnout. Odstraňte papír. Korpus podélně rozřízněte, spodní část umístěte na podnos, nasaďte očištěný okraj formy a potřete džemem. Na náplň ušlehejte smetanu s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Želatinový ztužovač připravte podle návodu na obale s vodou a ihned vmíchejte do šlehačky. 3/4 krému naneste na spodní korpus a uhlaďte. Přiložte vrchní část a zlehka přitlačte. Povrch dortu potřete zbylým krémem. Dort uložte na 2 hodiny do ledničky. Na obložení vyválejte marcipán do kruhu tak, aby pokryl celý dort. Okraj formy uvolněte a odstraňte. Marcipán položte na dort a po stranách mírně přitlačte. Džem naplňte do sáčku, odstřihněte malý růžek a dort ozdobte. Uchovejte v chladu.