/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Kynutý koláč s tvarohem
Na kynutý koláč s tvarohem potřebujete: Těsto: 30g droždí, 200 ml vlažného mléka, 80g pískového cukru, 500g polohrubé mouky, špetka soli, 2 žloutky, 100g másla, 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry, 1 lžíce oleje. Obložení: 600g švestek, 250g měkkého tvarohu, 1 vejce, 50g moučkového cukru. Drobenka: 90g polohrubé mouky, 80g másla, 80g pískového cukru.
Rozdrobené droždí zalijte trochou vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, lžičku mouky a sůl. Promíchejte, zakryjte ubrouskem a v teple nechte 15 minut vzejít kvásek. Žloutky utřete s cukrem a změklým máslem. Přidejte citronovou kůru, prosátou mouku, kvásek a olej. Po dávkách přilévejte mléko a zadělávejte těsto, které důkladně propracujte. Mísu s těstem zakryjte ubrouskem a nechte v teple hodinu kynout. Omyté švestky rozkrojte, odpeckujte a překrájejte na čvrtky. Těsto rozprostřete rukama navlhčenýma olejem na plech s vyššími okraji vyložený papírem na pečení. Okraje koláče mírně zvedněte. Tvaroh vyšlehejte s vejcem a moučkovým cukrem. Těsto jím potřete a rovnoměrně je poklaďte švestkami. V misce smíchejte mouku s kousky másla a cukrem. Prsty zpracujte drobenku, kterou švestky posypte. Koláč nechte asi 12 minut v teple kynout. Potom jej upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 40 minut.