STRAKATÉ HVĚZDIČKY

recept na pečené vánoční cukroví

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Pečené vánoční cukroví / Strakaté hvězdičky

Na strakaté hvězdičky potřebujete:  Krokant: 2 lžíce cukru, 100g sekaných lískových oříšků. Těsto: 280g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 100g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, špetka soli, 1/2 lžičky vanilkového aroma, 1 vejce, 130g změklého másla, 1 lžíce kakaa.

Na mírném ohni nechte za stálého míchání zkaramelizovat cukr do medové barvy. Odstavte z plotny a vmíchejte oříšky. Krokant vsypte na pečící papír a nechte vychladnout a ztvrdnout. Tvrdý krokant přikryjte pečícím papírem a válečkem rozdrťte na malé kousky. V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva. Přidejte cukr, vanilínový cukr, sůl, aroma, vejce a máslo. Ručně vypracujte dohladka. 3/4 těsta prohnětejte s polovinou krokantu. Do zbylého těsta zapracujte kakao. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte ze světlého těsta silný plát. Tmavé těsto po kouscích rozdělte na světlé těsto. Obě těsta společně rozválejte na plát o tloušťce přibližně 0,5 cm. Formičkou vykrajujte z těsta hvězdičky. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a ozdobte zbylým krokantem. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 9 minut. Upečené hvězdičky nechte vychladnout.