KRÉMOVÝ JAHODOVÝ DORT

recept na dort

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty / Krémový jahodový dort

Na krémový jahodový dort potřebujete:  4 bílky, 3 lžíce citrónové šťávy, 430g cukru, 750g jahod, 200g strouhaného kokosu, 100g bílé polevy, 10 plátků želatiny, 4 žloutky, 2 vanilkové cukry, 500 ml podmáslí, 500 ml smetany, 1 ztužovač šlehačky.

Ušlehejte bílky se lžící citrónové šťávy, 280g cukru a 150g kokosu. Na pečící papír nastříkejte 2 korpusy o průměru 24 cm a pečte 55 minut při teplotě 120 stupňů. Korpus potřete rozpuštěnou polevou a posypte kokosem. Rozmixujte 125g jahod a zbytek rozpulte. Namočte želatinu. Ušlehejte žloutky se 150g cukru a vanilkou. Zahřejte 4 lžíce podmáslí, rozpusťte v něm želatinu, přidejte podmáslí a 2 lžíce citrónové šťávy a nechte želírovat. Směs rozdělte na dvě poloviny. Ušlehejte 300 ml smetany. Smíchejte ji s polovinou jahod, s rozmixovanými jahodami a s polovinou krému. Korpus potřete krémem, přidejte druhý korpus a bílý krém. Dejte na 3 hodiny do chladna. Ušlehejte smetanu se stužovačem, potřete dort a ozdobte ho zbylými jahodami.