SLÍVÁKY

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Slíváky

Na slíváky potřebujete:  500g polohrubé mouky, 250 ml mléka, špetka soli, 80g cukru krupice, 50g másla, 2 lžíce oleje, 1 lžička strouhané citrónové kůry, špetka mletého muškátového květu, 1 kostka droždí, 2 žloutky, 1 kg švestek, 1 vejce na potření, drobenka, mák a ořechy na posypání.

Do části vlažného mléka dejte droždí a trochu krupicového cukru, rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku, přidejte zbytek cukru, sůl, citrónovou kůru a muškát. Vlijte kvásek, ve zbylém mléce rozmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, olej a vypracujte hladké těsto. Zakryjte je utěrkou a nechte nakynout. Švestky omyjte a vypeckujte. Těsto rozválejte, nakrájejte na čtverečky, do středu každého dejte švestky, rohy spojte a zabalte jako koláček. Rozložte je na plech a nechte ještě nakynout. Koláčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou. Polovinu posypte mákem a druhou nasekanými ořechy. Vložte do předehřáté trouby a upečte dozlatova.