/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky / Lívanečky s žahourem
Na lívanečky s žahourem potřebujete: 200g hladké mouky, 2 lžíce prášku do pečiva, 1 špetka soli, 1 vejce, 300 ml mléka, 1 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce slunečnicového oleje. Borůvkový žahour: 500g borůvek, 250 ml smetany, 1 lžíce másla, 50g cukru, 1 lžička bramborové moučky.
V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Přidejte mléko prošlehané s vejcem. Vidličkou prošlehejte do hustšího těsta, do kterého nakonec zašlehejte rozpuštěné máslo. Na pánvi rozehřejte půl lžíce oleje. Naběračkou vlijte trochu těsta a krouživým pohybem vytvořte placku o průměru přibližně 8 cm. Smažte 3 minuty, dokud nezačnou vyskakovat typické hnědé puchýřky. Potom lívanec obraťte a smažte další 3 minuty. Klaďte na teplé místo na kuchyňský papír. Podávejte s žahourem, který udělejte tak, že borůvky zalijte polovinou smetany, přidejte máslo, cukr a povařte je. Ve zbylé tekutině rozmíchejte moučku a zahustěte borůvky - v omáčce zůstanou celé.