/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Hanácké koláče
Na hanácké koláče potřebujete: 500g polohrubé mouky, polohrubá mouka na vál, 25g droždí, 100g cukru, 250 ml mléka, 1 vejce, 2 vaječné žloutky, 150g másla, špetka soli, citronová kůra, vanilkový cukr. Tvarohová náplň: 200g tvarohu, 80g cukru, 1 vaječný žloutek, 50g rozinek. Povidlová náplň: 500g švestkových povidel, rum. Zdobení: 50g loupaných mandlí, 1 vaječný žloutek, 2 lžíce mléka.
Do mísy přesijte mouku, do které udělejte důlek. Vložte rozdrobené droždí, cukr a zalijte částí vlažného mléka. Dejte na teplé místo lehce nakynout. Poté přidejte vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymíchejte a opět dejte na teplé místo dostatečně vykynout. Připravte tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek. Z kynutého těsta připravte přibližně 20 dílků, které naplňte tvarohovou náplní a utvořte bochánky. Ty vyskládejte na pečicí plech. Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskněte a důlek vyplňte druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položte mandli. Těsto okolo potřete rozmíchaným žloutkem s mlékem. Plech vložte do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečte.