/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Zygmuntówka
Na zygmuntówku potřebujete: Na 10 dortíků. Madlový korpus: 300g mouky, 75g másla, 100g cukru, 2 bílky, 80g mandlových plátků. Šlehačka: 500 ml 36% smetany, 50g cukru. Čokoládová pěna: 100g cukru, 100 ml vody, 3 žloutky, 250g čokolády. Sněhové pusinky: 500g cukru, 100 ml vody, 5 bílků. Náplň: 1/2 sklenice brusinkového džemu.
Mandlový korpus: cukr smíchejte s moukou, přidejte bílky a plátky mandlí. Rozpusťte máslo a přidejte ho do připravené hmoty. Promíchanou mandlovou hmotu naneste v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a upečte dozlatova při teplotě 200 stupňů přibližně 5 minut. Ještě za horka vykrojte formičkou kolečka o průměru 7 cm. Potom nechte vychladnout. Šlehačka: metličkou ušlehejte smetanu s cukrem do tuhé hmoty. Čokoládová pěna: uvařte vodu s cukrem na teplotu 121 stupňů. Tímto sirupem zalijte žloutky a míchejte až do vychladnutí. Rozpusťte čokoládu a smíchejte ji se žloutky. Do výsledné hmoty přidejte 200g šlehačky. Sněhové pusinky: uvařte vodu s cukrem na teplotu 121 stupňů. Tímto sirupem zalijte bílky a míchejte až do vychladnutí. Potom z výsledné hmoty tvarujte pusinky o základně 6 cm a formujte je do tvaru koruny. Sušte v troubě při teplotě 100 stupňů po dobu 45 minut. Hotový korpus vyplňte ze 2/3 čokoládovou pěnou, přidejte 2 lžičky brusinkového džemu a šlehačku. Nahoru dejte béžovou korunu.