/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Pečené vánoční cukroví / Alpské vánoční cukroví
Na alpské vánoční cukroví potřebujete: 350g hladké mouky, 100g cukru moučka, 210g másla, 60g mandlí, 20g kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 smetana, citrónová kůra, mletá skořice. Náplň: 150g cukru moučka, 150g másla, 100g vlašských ořechů, 1/2 vanilkového cukru. Na zdobení: 300g čokolády na vaření, mandle, stříbrné kuličky.
Mandle oloupejte a část, která přijde do těsta, umelte. Vlašské ořechy umelte. Citrónovou kůru nastrouhejte. Máslo nechte změknout. Ingredience do náplně smíchejte a vzniklou hmotu dejte ztuhnout do ledničky. Do zadělávací mísy prosijte mouku a cukr, přidejte kousky másla, vanilkový cukr, mandle, kakao, citrónovou kůru a skořici. Vypracujte hladké těsto a dolaďte ho smetanou tak, aby se nedrobilo. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na plát silný přibližně půl centimetru. Vykrajujte různé tvary. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně sedm minut. Po vychladnutí slepujte cukroví náplní a dejte do chladna do druhého dne. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Cukroví polijte čokoládou a polovinu ozdobte půlkami mandlí a druhou polovinu stříbrnými kuličkami.