/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Jidáše 2
Na jidáše potřebujete: 500g hladké mouky, 50g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 30g droždí, 50g másla, 300 ml mléka, 1 žloutek, citrónová kůra, sůl. Na potření vejce a med.
Rozdrobené droždí smíchejte se špetkou cukru, hrstkou mouky a trochou vlažného mléka tak, aby vzniklo hladké těsto. Přibližně za dvacet minut vzejde kvásek. Máslo utřete se žloutkem a cukrem. Přidejte vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, kvásek, zbytek mouky, špetku soli a zbytek vlažného mléka. Vypracujte tužší těsto. Přikryjte ho a nechte přibližně hodinu vykynout. Na pomoučeném vále rozdělte těsto na přibližně stejné kousky a z každého vyválejte váleček silný necelý centimetr. Každý váleček stočte do spirálky a vložte ho na vymazaný plech. Nechte vykynout a potom potřete rozšlehaným vejcem a upečte. Otočte a potřete medem.