/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky / Venkovské vdolky 3
Na venkovské vdolky potřebujete: Těsto 1: 500 ml mléka, 150g cukru krupice, 1 kg hladké mouky, 80g droždí, 4 žloutky, 200 ml oleje, rum, sůl. Těsto 2: 500g másla, 300g hladké mouky. Náplň: 1 kg tvarohu, 500g cukru krupice, 3 žloutky, rum, citrónová kůra, vanilka, rozinky. Posýpka: 500g hrubé mouky, 500g cukru moučka, 125g másla, vanilka, rum. Na potření 1 vejce.
Z mléka, cukru a kvasnic udělejte kvásek, přidejte žloutky, olej, trochu rumu, špetku soli, hladkou mouku a vypracujte vláčné těsto. Dejte do tepla nakynout. Druhé těsto udělejte tak, že do mouky nastrouhejte máslo a vypracujte. Rozdělte na poloviny a dejte do chladu. První těsto rozdělte na bochánky, do každého dejte rozválené druhé těsto a na pomočeném vále vyválejte, přeložte do tvaru oblálky a opakujte ještě dvakrát. Nechte odpočinout. Z tvarohu, cukru, žloutků, trochy rumu, nastrouhané citrónové kůry, vanilky a rozinek vypracujte náplň. Těsto vyválejte a rozkrájejte rádýlkem na čtverečky. Ty plňte náplní a dobře zabalte. Dejte na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Posypte směsí hrubé mouky, mletého cukru, másla, vanilky a rumu. Ve středně vyhřáté troubě upečte.