SKOŘICOVÉ KOBLIHY

recept na koblihy

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky / Skořicové koblihy

Na skořicové koblihy potřebujete:  400g polohrubé mouky, 175g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1/2 vanilkového lusku, 100g skořicového cukru, 25g droždí, 220 ml mléka, 2 žloutky, citrónová kůra, sůl, 500g jahod, máta, 200g bílého jogurtu, 250g šlehačky, olej.

V troše vlažného mléka rozmíchejte droždí a 10g cukru moučka. Přidejte trochu mouky. Kvásek nechte vykynout a potom ho smíchejte se žloutky, zbylou moukou, zbytkem vlažného mléka, nastrouhanou kůrou z 1 citrónu, lžičkou soli a 35g cukru moučka. Vzniklé těsto dejte vykynout. Potom vyválejte na 2 cm tlustý plát a vykrajujte kolečka o průměru přibližně 5 cm. Nechte vykynout a vzniklé koblížky smažte v oleji po obou stranách. Po okapání obalujte ve skořicovém cukru. Jahody rozkrájejte nadrobno, smíchejte s 80g cukru moučka a nasekanou mátou. Smetanu smíchejte se zbylým cukrem moučka, s vanilkovým cukrem a vanilkou. Vyšlehejte dotuha. Promíchejte s jogurtem a nastrouhanou kůrou z 1 citrónu. Dejte do chladna. Koblihy rozdělte na talířky, ke každému přidejte jahody a pěnu.