/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Makové peciválky
Na makové peciválky potřebujete: 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 250 ml mléka, 125g másla, 100g cukru, 42g droždí, 1 vejce, 1 žloutek, sůl, 1 lžička rumu, olej. Náplň: 250g mletého máku, 250 ml mléka, 250 ml vody, 140g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, vanilkový lusk, citronová kůra, mletý hřebíček, rozinky.
Rozdrobené droždí smíchejte s cukrem, přidejte vlažné mléko, rozpuštěné máslo, vejce, žloutek, polohrubou mouku, hladkou mouku a špetku soli. Vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout. Během kynutí několikrát promíchejte. Do vody s mlékem vsypte mletý mák, přidejte vanilkový cukr, cukr krupice, vanilkový lusk, citronovou kůru a mletý hřebíček. Nechte přejít varem. Těsto rozdělte na malé díly, plňte mákem a do každého přidejte rozinku. Uzavřete, klaďte na olejem vymazaný plech kousek od sebe a nechte půl hodiny kynout. Pečte v troubě předehřáté na 220 stupňů dozlatova. Ještě za tepla potírejte rozpuštěným máslem a rumem.