Řehůřkovi

ŠUMAVSKÝ POVIDLOŇ

recept na moučník

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Šumavský povidloň

Na šumavský povidloň potřebujete:  120g másla, sůl, 200g hladké mouky, 5 vajec, 750g polotučného tvarohu, 4 vanilkové cukry, 600 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače slehačky, 250g švetskových povidel, 100 ml rumu, moučkový cukr.

Do hrnce dejte půl litru vody, 100g másla a špetku soli. Přiveďte do varu. Potom přimíchejte hladkou mouku a rychle míchejte. Těsto se nesmí přichytávat k hrnci. Nechte vychladnout. Potom do těsta postupně zašlehejte vejce. Dva plechy důkladně vymažte zbylým máslem, rozdělte na ně těsto a rovnoměrně ho rozetřete a udělejte na něm vlny obrácenou lžící. Troubu předehřejte na 180 stupňů, dejte do ní kastrol s horkou vodou. Těsto pečte 20 minut. Troubu během pečení neotvírejte. Těsto nechte vychladnout. Jeden plech nakrájejte na čtverce. Tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, vmíchejte do něj ušlehanou šlehačku se ztužovačem. Povidla rozmíchejte s rumem a potřete jimi nerozkrájený plech. Na to rozetřete tvarohovou směs a nahoru poskládejte čtverce z druhého plechu. Poprašte moučkovým cukrem.