/ / Recepty / Omáčky / Jemná žloutková omáčka
Na jemnou žloutkovou omáčku potřebujete: 2 žloutky, 3 lžíce oleje, 80g másla, 1 menší cibule, pažitka, mletý pepř, 2 lžíce octa, špetka cukru, sůl, estragon.
Drobně pokrájenou cibuli, ocet, 5 lžic vody a lžíci drobně pokrájené pažitky zalijte vodou a octem, přidejte mletý cukr a duste dvě minuty bez pokličky. Žloutky rozšlehejte se solí, po kapkách vešlehávejte olej, potom rozehřáté máslo a nakonec cibulovou směs a estragon. Omáčku hned podávejte. Je vhodná k jemným druhům masa, např. vařenému telecímu masu, ke grilovanému kuřeti, k vařeným, grilovaným nebo pečeným rybám, k šunkovým, vaječným nebo slepičím kroketám, k játrům po anglicku apod.