/ / Recepty / Omáčky / Polská omáčka
Na polskou omáčku potřebujete: 60g tuku (Hera), 30g hladké mouky, kousek cibule, mrkve, celeru a petržele, citrón, 50g švestkových povidel, 1 lžíce brusinkového nebo rybízového kompotu, 20g strouhaného perníku, 20g rajčatového protlaku, cukr, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce mandlí, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, vývar (z masoxu).
Kořenovou zeleninu a cibuli pokrájené na plátky osmahněte na poloviční dávce tuku, přidejte oloupané kolečko citrónu, koření, kompot, rajčatový protlak, povidla a strouhaný perník, podlijte trochou vývaru a povařte 10 minut. Potom omáčku zahustěte světlou jíškou ze zbylého tuku a z mouky, rozšlehejte a povařte nejméně 20 minut. Z omáčky odstraňte koření, rozmixujte nebo prolisujte ji, dochuťte citrónovou šťávou, solí a cukrem, vmíchejte spařené a oloupané mandle, přebrané a opláchnuté rozinky a ještě krátce povařte.