/ / Recepty / Omáčky / Rajčatová omáčka se smetanou
Na rajčatovou omáčku se smetanou potřebujete: 500g rajčat nebo 150g rajčatového protlaku, 50g hladké mouky, 50g oleje, 1dl smetany, kousek cibule, mrkve, celeru a petržele, celý pepř, nové koření, bobkový list, celá skořice, citrón, cukr, ocet, sůl, vývar z masa, kostí nebo z masoxu.
Kořenovou zeleninu a cibuli pokrájejte na plátky, osmažte dozlatova na oleji, zasypte moukou a usmažte světlou jíšku, vmíchejte do ní koření, rajčata pokrájená na kousky (nebo rajčatový protlak), po osmahnutí zalijte vývarem, metličkou dobře rozšlehejte, přidejte oloupané kolečko citrónu a za častého míchání vařte nejméně dvacet minut. Omáčku zřeďte smetanou, prolisujte, osolte, oslaďte a okyselte.